Köpeklerimiz, bizim gibi çevrelerindeki davranışları genellemez.
Oturma odanızda şarkı söyleyebiliyorsanız, veya piano çalabiliyorsanız, orman da, sahne de veya parkta da söyleyebilir & çalabilirsiniz… fakat köpekler için yeni & farklı ortamlar, yeni kokular, yeni sesler ve birçok farklı faktör daha genelleme yapmayı zorlaştırır, hatta imkansız kılabilir.
Çoğu durumda, yeni çevreler & ortamlar köpeğinizin öğrenmiş olduğu bir davranışını o ortamda sıfırlayabilir veya kafa karışıklığı, dinlememe, tepkisizlik, umursamazlık gibi beklemediğiniz tepkilerle karşılaşabilirsiniz.
Her ortama uyum sağlayabilen bir köpek istiyorsanız, çevrede ne olursa olsun benimle ilgilensin diyorsanız & köpeğinizin bir davranışı genelleştirmesine, akıcı hale gelmesine yardımcı olmak istiyorsanız çok fazla pratik yapmanız gerekmektedir. Daha da ötesinde, sosyalizasyonla başlayan bu süreç üreticide, köpeği aldığınız yerde ve yaklaşık köpeğin doğumundan sonra 3. hafta da başlamaktadır.
'Yani geciktim mi?' demeden önce unutmayın ki yeterince pratik, sabır & eğitimle her ortama uyum sağlayabilecek bir köpek yetiştirmeniz hala mümkün.
Yeni ortamlarda hatırlamamız gereken önemli bir nokta, köpeğimizi "yeniden başlatmamız" gerekebileceğidir.
Her zaman, yeni ortamlarda eğitime başlamadan önce köpeğinizin çevreyi keşfetmesine izin verin. Bırakın koklasın, korksun, koştursun; sizde mutlaka normal davranın, korktuğu zaman köpeğinize dokunmayın, saklanırsa önünden çekilin - bu ona korkulacak bir şey olmadığını göstermeye yetecektir.
Yeni ortamda çekindiği bir nesne, insan, veya ses varsa üzerine gitmeyin,
Arada mesafe olmasına dikkat edin,
Süre tanıyın,
Dikkati başka yöne çekerek, algı değiştirmeye özen gösterin.
Mutlaka pozitif, sevgi dolu bir ses tonunuz & tutumunuz olduğundan emin olun.
'Dikkatini asla çekemiyorum' diyorsanız, tanıdığı, bildiği bir ortamda temel itaat & focus çalışmanız daha & sonra yeni ortamda tekrar denemeniz uygun olacaktır.
& bazen, bazı şeyleri ekstra yavaş yapmak, öğrenmelerinde "geriye" gitmeniz gerekebilir.
Beklentilerinizi karşılamak için kendi hızınızda değil, köpeğinizin hızında gidin.
Yavru köpeğiniz anlamıyorsa, başarılı olduğu son adıma geri dönün ve tekrarlayın - minik dostunuzu her zaman başarıya hazırlayın, hataları olacağını, kafasının karışacağını unutmayın.
(!) Eğer sabrınızın tükendiğini hissediyorsanız, bildiği son komutu yaptırıp, ödüllendirin & eğitim seansını hemen sona erdirin.
Eğer bu yukarıdakilerin hepsini denediyseniz, & köpeğiniz hala yeni ortamda zorluk yaşıyorsa, kendinize
'köpeğimden çok mu fazla şey istiyorum?'
sorusunu sorun & objektif cevaplamaya özen gösterin.
Comments